Najlepšie recepty z cukety – zdravé a chutné

Ak pestujete cuketu, tak počas jej sezóny často nevieme, ako ju spracovať. Ak využívate len jeden spôsob, tak sa môže stať, že vás rýchlo omrzí. Potrebujete inšpiráciu na chutné recepty? V tomto článku máme pre vás 3 overené recepty s cuketou na rôzne spôsoby.

Najlepšie recepty z cukety – zdravé a chutné (Foto: unsplash.com)

Základné informácie o cukete

Cuketa patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny, preto je tak obľúbená aj v jedálničku pri redukcií hmotnosti. Obsahuje až 90 % vody a minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, meď a zinok. Nechýbajú ani rôzne vitamíny, bielkoviny a vláknina. Pustiť by ste sa mali do jej pestovania aj kvôli tomu, že je naozaj nenáročná. Pestuje sa z priamej sejby alebo priesad a jedna rastlina môže mať úrodu aj 20 plodov. Zberajú sa menšie, každé 2 – 3 dni, pretože rýchlo prerastajú.

Čo si z cukety pripraviť?

Cuketový prívarok je jedným z najlepších spôsobov, ako cuketu spracovať. Cuketu len olúpete a nastrúhate. Do hrnca dáte najprv smažiť cibuľku, pridáte cuketu, osolíte a ešte chvíľu pražíte. Potom nechajte dusiť, vlejete zásmažku a varíte do zmäknutia. Na záver je dobré prívarok premixovať ponorným mixérom. V lete a na jeseň je ku večerným posedeniam ideálne pripraviť grilované mäsko a zeleninu. Chutná grilovaná cuketa je stávka na istotu. Stačí ju len nakrájať na pásy, necháte pár hodín marinovať a opekáte na grile z oboch strán. Cuketové placky robila už väčšina gazdiniek. Pripravujú sa rovnako, ako zemiakové, len vymeníte zemiaky za cuketu.