Recepty z medvedieho cesnaku

Keďže tu máme jar, tak sa s ňou spája aj zbieranie byliniek a pripravovanie si sviežich a zdravých jedál. Počuli ste už o medveďom cesnaku? Alebo je to potravina, ktorú vo svojej kuchyni pravidelne používate? Medvedí cesnak je zdravý, chutný a na jar sa nachádza v našich lesoch. Kde môžete medvedí cesnak použiť a dá sa z neho pripraviť nejaké chutné jedlo?

Recepty z medvedieho cesnaku (Foto: unsplash.com)

Chutné pesto

Pesto je jeden z najlepších spôsobov, ako si medvedí cesnak uskladniť a vydrží vám naozaj dlho. Použiť ho môžete do rôznych pokrmov – na cestoviny, k mäsu alebo rybám. Zároveň zostanú v peste zachované všetky vitamíny, ktoré medvedí cesnak obsahuje. Na prípravu pesta budete potrebovať medvedí cesnak, orechy, olivový olej, soľ a citrónovú šťavu. Cesnak očistíte, rozmixujete a pridajte soľ, citrón aj olivový olej. Keď bude všetko premixované, tak pesto vysypte do taniera a premiešajte s rozdrvenými orechmi. Stačí ho dať do fliaš a máte hotovo!

Pomazánka

Zdravá, rýchla a jednoduchá tvarohová pomazánka s medvedím cesnakom. Na jej prípravu budete potrebovať tvaroh, polku cibule, medvedí cesnak, soľ a červenú papriku. Cesnak aj cibuľu nakrájate na drobno. Všetky ingrediencie potom zmiešate v miske a dochucujete podľa svojich preferencií. Hotovú pomazánku si môžete natrieť na čerstvý chlieb a ideálne je podávať ju so zakysaným mliekom. 

Rýchla polievka

Krémová polievka, ktorá zasýti, no zároveň je zdravá. Na prípravu vám bude stačiť medvedí cesnak, cibuľa, zemiaky, olej, hladká múka, smotana a soľ. Všetky suroviny pripravte a nakrájajte. Najprv na oleji osmažte cibuľu a pridajte múku na vytvorenie zápražky. Dolejte vodou, pridajte soľ a nechajte povariť. Pridajte zemiaky a keď budú uvarené, tak aj medvedí cesnak. Polievku ešte nechajte prevariť a na záver prilejte smotanu. Rozmixujte ju ponorným mixérom a polievka je hotová!